Autor:
Õnne Allaje-Kukk / Tartu Ülikooli eetikakeskus

Väärtuskasvatuse rändkarikad läksid Tapa, Tartu ja Kohila valla haridusasutustesse

10. detsembril tunnustas Tartu Ülikooli eetikakeskus hea kooli ja hea lasteaia nimelistes tunnustusprogrammides osalenud haridusasutusi ning andis edasi väärtuskasvatuse rändkarikad. Tiitli „Väärtuskasvatuse kool 2021“ pälvis Porkuni Kool ning tiitli „Väärtuskasvatuse lasteaed 2021“ said Raadi Lasteaed Ripsik ja Kohila Lasteaed Sipsik.

Tapa vallas tegutsev erilistele lastele suunatud riigikool Porkuni Kool sai tunnustuse oma koolipere vaimse tervise hoidmise,  heade suhete ning väärtuspõhise kooli kujundamise eest.

Kooli direktor Piret Tislar ütles, et tunnustuse saamine oli uskumatu ja imeline. „Kui ma lavalt kuulsin ütelust, et „Ikka edasi ja edasi, mitte sammukestki tagasi“ [kooli tunnuslause – toim.], siis mulle jõudis pärale, et saame niisuguse tunnustuse!“ Direktor tuli tänuüritusele koos kooli esimese õpilasesinduse direktori Kaarliga ning nende mõlema sõnul on raske seletada, kui hea meel neil seda uudist kooli tagasi viia on. „Peab veel selle mõttega harjuma, et tõesti oleme väärtuskasvatuse karikat väärt. See on kindlasti suur vastutus, mida nüüd edasi kanda,“ lisas Tislar.

Raadi Lasteaed Ripsik Tartu vallas vääris tunnustust väärtuspõhise ja lapsest lähtuva organisatsioonikultuuri loomise ning täiskasvanute märkamise ja väärtustamise eest.

Lasteaia direktor Ülle Luik oli tunnustuse üle ääretult õnnelik. „Meie lasteaed on alles kolm aastat tegutsenud ja loogiline oleks olnud, et kõigepealt saame ehk teerajajaks, see kõik tuli nii ootamatu üllatusena,“ avaldas Luik imestust, et nüüd saab lasteaeda tagasi viia kohe esimesel aastal kõrgeima tunnustuse. Ta lisab, et väärtuskasvatuse karikas on neile kohustus ja vastutus sama rada edasi käia. „Täna on korduvalt öeldud, kui oluline on tagasiside – see ongi meie lasteaiaperele suurepärane tagasiside!“ lisas Luik.

Lasteaedadele anti ka teine rändkarikas, mis läks Kohila valla lasteaeda Sipsik. Nemad said tiitli väärtuspõhise organisatsioonikultuuri ja  lapsest ning tema arengupotentsiaalist lähtuva paindliku kasvukeskkonna loomise eest.

„Me alati ei lähtu õpikust ja teooriast, vaid teeme südame järgi. Kui see kannab sellisel kujul vilja… seda enam on see väärtuslik!“

Kristina Mägi, Kohila lasteaed Sipsik direktor

Kristina Mägi, Kohila lasteaed Sipsik direktor, ütles, et väärtuskasvatuse karika saamine oli tõeline au, eriti, kuna lasteaed kirjutas eneseanalüüsi sel aastal esimest korda. „Karika saamine kinnitas, et see, mida me lasteaias teeme, on absoluutselt õige suund. Me alati ei lähtu õpikust ja teooriast, vaid teeme südame järgi. Kui see kannab sellisel kujul vilja… seda enam on see väärtuslik!“ sõnas Mägi. Tiitli saamine on lasteaiale otsekui jõupaus maratonil, et suurema innu ja armastusega oma töö vastu edasi minna, arvas ta.

Süsteemse väärtuskasvatuse eest tunnustatud koolid ja lasteaiad:

„Hea kooli edendaja“ pälvisid:
Kadrioru Saksa Gümnaasium, Loo Keskkool, Palupera Põhikool, Porkuni Kool, Võnnu Keskkool

Märgisega „Hea kooli teerajaja“ tunnustati:
Rakvere Eragümnaasium, Saaremaa Gümnaasium, Sõmeru Põhikool, Tahkuranna Lasteaed-Algkool, Tallinna Pae Gümnaasium

„Hea lasteaia teerajaja“ märgise said
Jõgeva Lasteaed Karikakar, Kadrina Lasteaed Sipsik, Kohtla-Järve Lasteaed Tuhkatriinu, Peetri Lasteaed-Põhikool, Põlva valla Lasteaed Sinilind, Rapla Lasteaed Päkapikk, Saue Lasteaed Midrimaa, Tallinna Kannikese Lasteaed, Tallinna Kihnu Lasteaed, Tallinna Lasteaed Pääsusilm, Tallinna Päikesejänku Lasteaed, Tallinna Rännaku Lasteaed, Tartu Lasteaed Annike, Vaida Lasteaed Pillerpall, Ääsmäe Lasteaed

Märgisega „Hea lasteaia edendaja“ tunnustati
Kohila Lasteaed Sipsik, Raadi Lasteaed Ripsik, Saku Lasteaed Päikesekild, Tallinna Kelmiküla Lasteaed, Tallinna Kristiine Lasteaed, Tallinna Lasteaed Mudila, Võru Lasteaed Päkapikk

Tunnustused anti välja programmide „Hea kool kui väärtuspõhine kool“ ja „Hea lasteaed kui väärtuspõhine lasteaed“ raames. Tartu Ülikooli eetikakeskus on toetanud ja tunnustanud koolide ja lasteaedade väärtusalast tegevust alates 2009. aastast. Väärtuskasvatuse lasteaia tiitel on käesoleva aasta seisuga antud 19 lasteaiale ning väärtuskasvatuse kooli tiitel 18 koolile.

Väljaantavate tiitlite ja nende statuutidega tutvu eetikaveebis: https://www.eetika.ee/et/hea-kool/hea-kooli-tunnustamine

Tunnustusprogrammi korraldab Tartu Ülikooli eetikakeskus Haridus- ja Teadusministeeriumi riikliku programmi „Eesti ühiskonna väärtusarendus 2009–2013“ jätkuprogrammi raames.

 

Päisefotol vasakult: Porkuni kooli esimese õpilasesinduse direktor Kaarel Kalamets ja direktor Piret Tislar, Kohila lasteaed Sipsiku direktor Kristina Mägi ja õppealajuhataja Kaia Rungi, Raadi lasteaed Ripsik direktor Ülle Luik ja eripedagoog Karin Konsa.

Lapsed laua ümber eetikakeskuse väärtuste mänguga

Võru linn peab lastesõbralikkust oluliseks

Kant 300 näituseinfo kujundus koos joonistusega Kantist

Immanuel Kanti 300. sünniaastapäevaks valmiv näitus toob esimest korda publiku ette tema käsikirjad

Pildil on inimesed istumas ja esitlust kuulamas

Kohtla-Järve ja Narva lasteaiad alustavad eestikeelsele haridusele ülemineku ja väärtuspõhise lasteaiakultuuri loomist toetavas programmis