Konverents uurib, kuidas elada eriarvamuste keskel

Täna, 27. novembril korraldavad TÜ eetikakeskus ja ERR Tallinnas ühissümpoosioni „Elu eriarvamuste keskel. Kuidas kujuneb kaalutlev avalikkus?“, kus küsimuse all on, kas kaalutlev avalikkus on väärtus ning mil määral saab meedia ja laiem avalikkus kaasa aidata, et senised rääkimata lood, mille varjus on peidus pettumus ja pahameel, saaksid läbi räägitud. Jälgi konverentsi otse ERR-i portaalis.

„Sümpoosioni laiem eesmärk on rääkida, mida saavad eri osapooled teha, et Eestis kujuneks kaalutlev avalikkus. Kas meedia peaks andma sõna kõigile eriarvamustele või tähendab radikaalsete arvamuste väljaütlejatele sõna andmine automaatselt nende seisukohtade võimendamist või isegi lubatavaks kuulutamist? Kas kusagil on sõnavabaduse piirid, millest üle astuda ei tohi?“ küsib TÜ eetikakeskuse juhataja professor Margit Sutrop.

Sutropi meelest on küsimus selles, kas moraalsete lahkarvamuste olemasoluga tuleks leppida: „Ja kui ei ole võimalik jõuda ühisele kokkuleppele väärtusküsimustes, kas on võimalik leppida kokku avalikus ruumis arutlemise reeglid, näiteks et üksteist kuulatakse ära, üksteise seisukohti püütakse mõista ja et isegi kõige kirglikumates vaidlustes säilitatakse vastastikune lugupidamine, viisakus ja rahu.“ Sutrop küsib: „Kas see on halb, kui inimesed on eri arvamustel või on halb see, et me ei tea, kuidas elada kõrvuti inimestega, kes mõtlevad teisiti kui me ise? Arutleme, kuidas toimida olukorras, kus ühiskondlik debatt kipub minema väga kirglikuks ning emotsioonid summutavad mõistuse hääle ja ühiskond näib olevat lootusetult lõhki.“

„Muutuvas maailmas on märke, et paljud meie igapäevastena tajutud tõed nagu sõnavabadus, arvamuste paljusus, arvestamine, kuulamine ja ka kuulmine, on kahjuks moondumas või koguni taandumas,” ütles ERR-i juhatuse liige Ainar Ruussaar. Ta lisas, et kõikvõimalikud arutelud kaalutleva ja tasakaaluka ning salliva ja mõistva ühiskonna taastamiseks on hädavajalikud ning ERR püüab sellele kõigi jõudude ja oskustega kaasa aidata.

Sümpoosionil kõnelevad meedia- ja kommunikatsioonieksperdid, milline on rääkimata lugude mõju avalikkuse vaimsele ruumile, mil määral peaks meedias sõna saama eriarvamused ning millist rolli omab sotsiaalmeedia avaliku arutelukultuuri mõjutamisel. Eksperdid käsitlevad ka küsimust, kuidas ennetada või leevendada konflikte ühiskonnas.

Ettekannetega esinevad ERR portaalide peatoimetaja Rain Kooli, esseist, filmimees ja psühholoogilise kaitse ekspert Ilmar Raag, Malmö ülikooli vanemõppejõud ja TÜ ühiskonnateaduste instituudi professor Pille Pruulmann-Vengerfeldt, TLÜ psühholoogia instituudi professor Aleksander Pulver ning TÜ vabade kunstide professor ja poetess Kristiina Ehin.

Ettekannetele järgnevad arutelud laudkondades ning paneelis keskenduvad küsimustele, kas kaalutlev avalikkus on väärtus ning kui jah, kuidas selleni jõuda; mil määral on eri ühiskonnaliikmete hääled ja huvid praegu avalikus arutelus kuulda; ning kas kaalutlev avalikkus eeldab teatud ühist arusaama kas põhiväärtustest või protseduuridest. Paneeldiskussioon ja ühisarutelu teemal „Elu eriarvamuste keskel. Kuidas kujuneb kaalutlev avalikkus?“, modereerib ajakirjanik Indrek Treufeldt. Paneelis osalevad prof Halliki Harro-Loit, meediaekspert Andres Jõesaar, ettevõtja ja avaliku elu tegelane Evelin Ilves, kolumnist Ahto Lobjakas ning riigikogu liikmed Oudekki Loone (keskerakond), Andres Anvelt (SDE), Yoko Alender (reformierakond) ja Marko Mihkelson (IRL).

Konverentsi sissejuhatavad sõnavõtud teevad Tartu ülikooli eetikakeskuse juhataja professor Margit Sutrop ja ERR juhatuse liige Ainar Ruussaar.

Konverents „Elu eriarvamuste keskel. Kuidas kujuneb kaalutlev avalikkus?“ toimub 27. novembril algusega kell 10.30. Täpsema päevakava leiab TÜ eetikakeskuse veebilehelt. Sümpoosioni ettekannete osa kantakse üle ERRi portaalis, ootame huvilisi jälgima ajavahemikus 10.30-13.15.

Konverentsi korraldab Tartu ülikooli eetikakeskus koostöös Eesti rahvusringhäälinguga. Konverentsi läbiviimist toetab haridus- ja teadusministeerium riikliku programmi „Eesti ühiskonna väärtusarendus 2009-2013“ jätkuprogrammi raames.

Lisainfo: Mari-Liisa Parder, TÜ eetikakeskuse projektijuht, tel 5903 6319, mari-liisa.parder@ut.ee;
Anneli Tõevere-Kaur, ERR-i meediasuhete juht, tel: 52 74 189 anneli.toevere-kaur@err.ee.

Lapsed laua ümber eetikakeskuse väärtuste mänguga

Võru linn peab lastesõbralikkust oluliseks

Kant 300 näituseinfo kujundus koos joonistusega Kantist

Immanuel Kanti 300. sünniaastapäevaks valmiv näitus toob esimest korda publiku ette tema käsikirjad

Pildil on inimesed istumas ja esitlust kuulamas

Kohtla-Järve ja Narva lasteaiad alustavad eestikeelsele haridusele ülemineku ja väärtuspõhise lasteaiakultuuri loomist toetavas programmis