Rõuge kogukonnafestivalil õpiti teadlaste abiga keskkonna- ja toiduteadlikkust.
Septembri alguses Rõuge Ööbikuorus toimunud kogukonnafestival „Mina tean, kust tuleb minu toit“ kasvatas toidu- ja keskkonnateadlikkust ning pakkus maitsmis-, mängu-, osalemis- ja kauplemisrõõmu.
Festivali esimensel päeval, 8. septembril keskenduti Rõuge valla haridusasutuste lastele suunatud tegevusele. Teisel päeval, 9. septembril toimus kohaliku toidu laat Uma Mekk. Lisaks sai osaleda teadlaste ja spetsialistide juhitud aruteludes ja töötubades, milles vastati kolmele teemaküsimusele.
Festival mitte ainult ei propageerinud keskkonnasäästlikkust, vaid oli ka korraldatud vastavaid põhimõtteid järgides. Kasutati vaid korduskasutatavaid nõusid ning sorteeriti prügi. Paljud tulid festivalile autot jagades, Rõuge kandi inimesed saabusid jala ja jalgrattaga.
Osalejad kiitsid ka festivali praktilisi töötubasid. Populaarseimaks osutus Jaapani hapendamiskunsti töötuba, kuid osalejaid jätkus kõikjale: huvi pakkusid nii taimsed pärimustoidud kui ka jäätmevaba köögi kujundamine, inimsõnniku komposteerimine, kodune ilmavaatlus, segaviljelus koduaias ning seemnete kogumine ja säilitamine. Palju tänulikke kasutajaid leidis festivali lasteala ning kiitust jagus kauplejate valikule – kaubeldi ju vaid kohaliku kraamiga.
Pildi autor: Triin Paaver
Kogukonnafestival toimus Lõuna-Eesti kogukonnaprogrammi ja Tartu Maailmaülikooli ürituste raames, mida korraldas Rõuge Vallavalitsus koostöös paljude partneritega. Loengute-arutelude ja töötubade ettevalmistamisel aitasid korraldajaid Tartu 2024 programmi „Kasvades oma toiduga“ liikmed ning Eesti Maaülikooli mahekeskus. Tartu Ülikooli eetikakeskuse ja Tartumaa Arendusseltsi katusprojektid Tartu Maailmaülikool ja Lõuna-Eesti kogukonnaprogramm kuuluvad Tartu 2024 põhiprogrammi.
Vaata lisaks: